JR Wellen
Image default
Bedrijven

Verwijder een teek hond zo snel mogelijk

Het is weer lente, de grassen beginnen weer te groeien en voor je het weet is het weer zo ver: een teek hond te pakken. Nou, daar ben je mooi klaar mee. Een teek hond is een heel klein beestje met zes kleine pootjes en een zakachtig achterlijf. Je hebt ze vast wel eens gezien. Zo’n beestje graaft zich met zijn kop in in de huid van je hond en zuigt zich vol met het bloed van je hond. Is de teek verzadigd? Dan laat hij vanzelf los. Natuurlijk kun je daar op wachten, maar je kunt beter actie ondernemen.

Een teek hond verwijderen is wel zo fijn

Om te beginnen kunnen teken ziektes overbrengen op je hond. Bij mensen is de meest bekende ziekte die teken overbrengen de ziekte van Lyme, bij honden heb je eerder te maken met abesiose (piroplasmose, tekenkoorts) en Ehrlichiose. In beide gevallen zul je merken dat je hond hoge koorts krijgt, lusteloos is, slecht eet en écht ziek is. Om dit te voorkomen kun je het best een teek hond verwijderen zodra je er één ontdekt. Dit kan met een speciale tekenhaak, een tekentang of een tekengrijper. Al deze apparaatjes bestel je gewoon online. Het is misschien even prutsen in het begin, maar het is vooral belangrijk dat je de teek er heel uit krijgt.

Wat gebeurt er als de teek stuk gaat?

Als je hond eenmaal in de gaten krijgt dat hij ergens een teek heeft zitten, zal hij net zo lang krabben en bijten tot hij van deze teek verlost is. Met alle gevolgen van dien. Want als een teek stuk gaat, dan leegt hij zijn complete maaginhoud nog even snel in de huid van je hond. En hier kan je hond dus flink ziek van worden. Ook kan het restant van de teek lelijk gaan ontsteken en een allergische reactie veroorzaken bij je hond. Dit kan trouwens ook gebeuren als jij de teek er met je vingers probeert uit te pulken. Gebruik er echt de juiste apparaatjes voor!

Voorkomen is beter dan genezen

Om te voorkomen dat je hond last krijgt van teken en vlooien kun je hem met verschillende soorten middelen behandelen. Het is maar net wat jij fijn vindt werken. Er zijn pipetjes met druppels voor in de nek, halsbanden en nog andere middelen te koop. Twijfel je over welk merk of welke methode? Vraag het dan eens na bij je dierenarts. Hij of zij zal je graag informatie geven.