JR Wellen
Image default
Woning en Tuin

Welke ondervloer voor vloerverwarming?

Iedere vloer heeft baat bij een ondervloer. Maar hoe zit het met een ondervloer als je vloerverwarming wil? Daar zijn speciale ondervloeren voor. Of je nu wel of geen vloerverwarming hebt, er zijn een hoop overwegingen te maken. Zo hebben ondervloeren verschillende materialen bijvoorbeeld.

Ook worden ondervloeren geproduceerd die juist gemaakt zijn voor bepaalde vloeren, bijvoorbeeld ondervloeren voor vinyl of ondervloeren voor laminaat. En dan heb je dus ook nog de combinatie met vloerverwarming voor je ondervloer. Wie een ondervloer zoekt voor vloerverwarming, moet vooral letten op de R-waarde.

Wat is een R-waarde?

Een ondervloer moet namelijk warmte goed geleiden als je vloerverwarming wil. Anders heeft de vloerverwarming natuurlijk weinig zin. De R-waarde geeft de warmteweerstand van een ondervloer aan en daarmee dus hoe goed de vloer warmte geleid. Dit wordt aangegeven in m²K/W. Je wil deze R-waarde bij je ondervloer voor vloerverwarming zo laag mogelijk houden.

Deze waarde staat bij de productinformatie van ondervloeren. Er is een maximale R-waarde die je ondervloer en vloer bij elkaar mogen zijn voor vloerverwarming. Deze bereken je door de R-waarden van de vloer en ondervloer bij elkaar op te tellen en door twee te delen. Bij laminaat is dit maximaal 0,15 m²K/W.

In een appartement

Een minimale R-waarde kun je zo laag vinden als 0,01 m²K/W. Dit is de absolute minimale R-waarde en daarmee dus zeer geschikt voor je ondervloer voor vloerverwarming.

Dit is alleen niet geschikt voor in een appartement, waarbij je rekening dient te houden met geluidsisolatie van je ondervloer vanwege je onderburen. Dan is een R-waarde van 0,014 wel weer geschikt.

Dit is dus nog steeds een zeer lage R-waarde en daarmee alsnog perfect voor je vloerverwarming in je appartement.

https://www.ondervloershop.com