JR Wellen
Image default
Computers / Internet

Het belang van een goed dak

Je ziet het de laatste tijd steeds vaker: het onderhoud van daken is niet goed en de daken storten in. Eigenaren beseffen niet goed wat de gevolgen van een kapot dak kunnen zijn. Het maakt niet uit als het een dak van een loods, bedrijf of huis is, want gevaar is er altijd. In deze blog wordt er meer verteld over soorten daken en wat je kunt doen.

 

Plat dak of zadeldak

Er zijn verschillende soorten daken. Elke dakvorm heeft ook weer meerdere variaties. Een plat dak en zadeldak zijn voorbeelden van bekende soorten daken. Een plat dak bestaat uit één horizontaal dakvlak. Er is vaak een zeer kleine hellingshoek. De kleine hellingshoek moet ervoor te zorgen dat de afwatering vlot verloopt. Een plat dak is eenvoudig te plaatsen en is ongevoelig voor wind. Daarnaast zijn er op platte daken eenvoudig zonnepanelen of zonneboilers te plaatsen. Een ander populair daksoort is een zadeldak. Een zadeldak past bij veel verschillende bouwstijlen. Op de meest eenvoudige manier bestaat een zadeldak uit een combinatie van twee dakvlakken. Deze dakvlakken samen een omgekeerde V.

 

Lekkage

Bij een dak is er altijd kans op een daklekkage. Er is kans dat er een lek in het dak ontstaat zodra daar water doorheen komt. Wanneer dit gebeurt is het tijd voor een dakreparatie.

Wanneer een daklekkage heeft plaatsgevonden heb je op dat moment een kapot dak plus natte spullen die in de buurt van het dak stonden. Er ontstaat kans op schade en wat misschien nog vervelender is: schimmel.

 

Inspecteren

Een gevolg van een lekkage kan ook zijn dat het dak instort. Dit is algemeen bekend en levert situaties op die gevaarlijk zijn. Eigenlijk zou je moeten voorkomen dat je dak instort. Om een instorting te voorkomen wordt er aangeraden om één keer per jaar het dak te laten controleren.  Daarna weet je gelijk in welke staat het dak is.

https://economy.nl/