JR Wellen
Image default
Computers / Internet

Een zeer onveilige digitale wereld

 Een zeer onveilige digitale wereld

Anno 2021 weet vrijwel de hele wereld hoe we moeten omgaan met besmettelijke virussen. Tijdens de Corona pandemie hebben we gemerkt dat het dragen van mondkapjes en het houden van voldoende afstand tussen mensen voorkomt dat het virus zich sneller verspreidt. Helaas zijn er meer nare virussen. In de digitale tijdperk waarin we leven krijgt dagelijks een groot deel van de computers te maken met nare virussen. Een gebrek aan zorg digitale veiligheid voor jouw computer kan nare gevolgen hebben.

Nieuwe slachtoffers

Allereerst, wanneer je computer in aanraking komt met een virus besmet  je- net als bij het Coronavirus – ook andere computers. Dat gaat sneller dan je denkt. Zo kan je bijvoorbeeld ervoor zorgen dat je studiegenoten of collega’s ook een virus krijgen door hen een word bestand te sturen. Als zij die openen zonder goed beschermd te zijn, dan is ook hun computer officieel beschadigd.

 

Diefstal

Zodra je computer besmet is,  merk je de nare gevolgen ervan meteen. Criminelen zijn namelijk steeds meer online actief. Dat verklaart de daling van het aantal woninginbraken wereldwijd.  Computercriminelen kunnen door middel van een virus al je gebruikersnamen en wachtwoorden achterhalen. Hoe sterk je wachtwoord ook is, na een virus is die niet meer geheim.

 

Toegang geblokkeerd

Naast het stelen van belangrijke inloggegevens, kunnen internetcriminelen voor bepaalde bestanden en documenten zelf een wachtwoord instellen. Stel dat je foto’s niet beveiligd zijn, dan kan een internetcrimineel er alsnog voor zorgen dat hij of zij zelf een toegangscode instelt. Daardoor kom je zelf niet meer bij je eigen foto’s. Dat kan natuurlijk ook gebeuren bij belangrijke documenten die je eerder niet beveiligd hebt.

 

In de digitale wereld waarin we leven is – voornamelijk voor bedrijven – een goede security management erg belangrijk.  Want als je computer onvoldoende beveiligd is, dan kan je het virus waarmee je te maken krijgt, onbewust doorgeven aan andere. Het gevolg daarvan is dat je bestanden niet meer veilig zijn. 

https://www.rootsec.nl/