JR Wellen
Image default
Computers / Internet

Wat kost een 3D printer nu precies?

Wanneer je een 3d printer wilt gaan kopen ben je wellicht ook benieuwd welke kosten er op je af gaan kopen. Wat kost nu eigenlijk het werken met een 3d printer precie en welke verschillende kosten zijn er nu eigenlijk. Natuurlijk begint het met de aanschafkosten voor een 3d printer. De laatste jaren is er wel een daling van deze kosten vanwege een breder aanbod maar nog steeds zijn de kosten voor een goede 3d printer wisselend. De kosten voor het gebruik zijn onder te verdelen in stroom en materiaal. Natuurlijk heeft een 3D printer een stekker en verbruikt deze stroom maar vooral het materiaal wat gebruikt moet worden om te printen kost het meest bij de 3d printer. In dit artikel proberen we wat meer informatie te geven over deze verschillende kosten voor de 3d printer.

De 3D printer is goedkoper geworden

Er zijn momenteel door het enorme aanbod zelfs al 3d printer op de markt die nog maar 350 Euro kosten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de Prusa i3 zelfbouwprinter. Omdat het een bouwpakket is kan de 3d printer in de aanschaf vele malen lager liggen maar je moet de 3d printer dan natuurlijk wel zelfstandig in elkaar zetten. Er is niet veel technische kennis verreist om een 3d printer zelfstandig in elkaar te zetten maar het is natuurlijk wel een persoonlijke keuze om dit op deze manier te doen. Ook de gewone 3D printers die je niet zelfstandig in elkaar hoeft te zetten zijn in de laatste jaren behoorlijk in prijs gedaald. Voor een 1000 Euro koop je al een goede 3d printer.

Overige kosten voor de 3D printer

Natuurlijk verbruikt een 3D printer stroom maar deze kosten zijn natuurlijk ook afhankelijk van de grote van het object en het gebruikte materiaal. De gemiddelde kostprijs aan stroom per object komt ongeveer op 1,50 Euro uit. Wanneer je dan de gemiddelde kosten voor de aanschaf van een product in vergelijking tot de stroomkosten bepaald is dit vaak minimaal. De materialen zijn dan vaak de filamenten die gebruikt worden bij het uitprinten van een 3d object. Deze filamenten zijn het goedkoopst naarmate de lengte toeneemt en dit is ook precies wat je moet doen. Niet kleine hoeveelheden bestellen maar juist de grotere volumes afnemen waardoor de kosten veel lager uitkomen. Voor een paar tientjes heb je al voldoende voorraad.

 

https://www.prusa3d.nl/product-categorie/3d-printers/