JR Wellen
Image default
Computers / Internet

Zo gaat de accu van je laptop langer mee!

Tegenwoordig zijn de meeste nieuwe laptops voorzien van een lithium-ion-accu. Het fijne aan lithium-ion-accu’s is dat ze geen ‘geheugen’ hebben. De capaciteit van een accu zonder ‘geheugen’ wordt dus niet minder als je ‘m slechts deels oplaadt. Wil je lang gebruik kunnen maken van je laptop accu, dan is er echter toch een aantal punten waar je op moet letten. Welke punten dat zijn, vertellen we je in dit artikel. Lees dus snel verder.

Punt 1: laad bij de eerste keer je accu op zonder onderbreking

Laad je de accu van je laptop voor het eerst op? Doe dat dan helemaal en zonder onderbreking.

Punt 2: vermijd oververhitting van de accu

Een accu die te heet is, verliest sneller lading en veroudert ook sneller. Hou je laptop dus uit de zon. Een laptop kan ook oververhit raken en sneller verouderen door te veel stof. Stof ontstaat na een aantal jaar je laptop gebruikt en gekoeld te hebben. Je voorkomt oververhitting dus ook door je laptop eens in de zoveel tijd stofvrij te laten maken. Hiervoor kun je terecht bij een computerreparatiebedrijf bij jou in de buurt.

Punt 3: laat de accu van je laptop nooit volledig leeglopen

Laat je de accu van je laptop helemaal leeglopen, dan kan dat ervoor zorgen dat je accu beschadigt. Gelukkig is Windows zo ingesteld dat je laptop automatisch wordt afgesloten, nog vóór dat dat gebeurt. Probeer je laptop hierna niet opnieuw op te starten, vóór de accu weer voldoende is opgeladen.

Punt 4: haal de accu uit je laptop

Zit je altijd aan je laptop te werken met de adapter aangesloten? Overweeg dan eens om de accu los te koppelen en er uit te halen en een keer zonder accu te werken. Let er daarbij op dat je de accu niet te lang uit je laptop laat. Plaats de accu van je laptop minimaal 1 keer per maand weer in je laptop en laad hem opnieuw op.

Punt 5: laat de accu niet de hele nacht opladen

Is de accu van je laptop voldoende opgeladen en staat je laptop uit? Koppel dan de adapter los. De accu gaat ook langer mee als je ‘m niet de hele nacht laat opladen.

Punt 6: dim het scherm van je laptop

Wil je lekker lang op een acculading kunnen werken? Dim dan het scherm van je laptop. Het scherm is nog steeds hét onderdeel van je laptop dat het meeste energie verbruikt. Met een gedimd scherm kun je net wat uurtjes langer werken dan met een scherm met fel licht.

Punt 7: kalibreer de accu van je laptop

Geeft Windows aan dat de accu van je laptop niet meer kan worden opgeladen, terwijl hij nog helemaal niet volledig is opgeladen? Dan is het tijd voor de kalibratie van de accu van je laptop. Doorloop hiervoor de volgende 5 stappen:

  1. Laad de accu van je laptop op, tot op het moment dat Windows aangeeft dat hij niet meer verder kan worden opgeladen;
  2. Ga naar ‘energiebeheer’ in het configuratiescherm van Windows. Zorg ervoor dat het beeldscherm niet gedimd wordt en dat je laptop niet overschakelt op slaapstand op het moment dat de adapter is aangesloten;
  3. Verwijder de adapter en laat je laptop aan staan tot op het moment dat Windows aangeeft dat de accu van je laptop bijna leeg is of tot op het moment dat je laptop automatisch wordt uitgeschakeld omdat de accu leeg is;
  4. Laad de accu van je laptop opnieuw en zonder onderbreking op;
  5. De accu van je laptop is nu gekalibreerd. Stel via ‘energiebeheer’ het na een aantal minuten dimmen van je scherm en het overgaan op slaapstand opnieuw in en je kunt weer verder!

Is je laptop echt defect?

Blijkt je laptop echt defect te zijn? Ga dan langs bij een reparatiebedrijf bij jou in de omgeving (PC Refresh) langs en laat hem vervangen.